Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεωρίες συνομωσίας ή πικρή αλήθεια;

Προσωπικά απεχθάνομαι τη συνομωσιολογία, όχι από αθωότητα ή ρομαντισμό, αλλά γιατί συχνά είναι υπερβολική και χρησιμοποιείται για να εξυπηρετηθούν δημαγωγικά συμφέροντα.


Αυτά όμως που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τη συμπεριφορά της ευρωπαϊκής διοίκησης ποδοσφαίρου απέναντι στις ελληνικές ομάδες αφορούν μια σειρά από γεγονότα που μοιάζει πολύ πιθανό να συνδέονται.
Ο ΑΠΟΕΛ έπαιζε με τη Μάριμπορ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Το ματς στην Κύπρο έληξε 1-1, με την ομάδα του Πάουλο Σέρτζιο να έχει σαφή και δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία. Πιο συγκεκριμένα, διαμαρτύρεται για πέναλτι επάνω στον Γκουστάβο Μαντούκα, σε φάση του β’ μέρους, καθώς επίσης και για πλήθος άλλων μικρότερων αποφάσεων.
Στο ματς της Σλοβενίας, τώρα, οι «γαλαζοκίτρινοι» διαμαρτύρονται για τρεις περιπτώσεις πέναλτι, κατά τη διάρκεια του β’ ημιχρόνου και πάλι, και τουλάχιστον η πρώτη φαίνεται να είναι (φυσικά δεν δόθηκε), ενώ η απευθείας κόκκινη κάρτα πάνω στον Ισμαήλ Γκονσάλβες, στο 86’, είναι το λιγότερο αυστηρή και δικαίως προκαλεί την οργή του Πορτογάλου τεχνικού, που στη συνέχεια αποβάλλεται. Τελικό σκορ; 0-0 και η Μάριμπορ περνά στην επόμενη φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Πάμε τώρα σε κάτι άλλο που μπορεί να έχει άμεση σχέση, αλλά μπορεί να είναι και τελείως άσχετο ή τυχαίο, ερχόμενοι πάντως, όπως και να ‘χει, γεωγραφικά πολύ-πολύ εγγύτερα. Μία ημέρα πριν από την κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League, ο ΠΑΟΚ πληροφορείται ότι δεν θα είναι στους ισχυρούς, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά στους αδύναμους και το έργο του για πρόκριση στα play-off της διοργάνωσης θα ήταν σαφώς πιο δύσκολο. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί τελικά δεν πήρε τη θέση της τούρκικης Φενέρμπαχτσε, που αρχικά είχε καταδικαστεί για στημένους -εντός συνόρων- αγώνες; Γιατί πάγωσε η απόφαση αποκλεισμού της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
Ο Δικέφαλος έπαιξε με τη Μέταλιστ και αποκλείστηκε. 0-2 στην Τούμπα και 1-1 στην Ουκρανία. Ωστόσο, και η ομάδα από το Χάρκοβο κατηγορείται ότι έστησε αγώνα στη χώρα της. Εκκρεμεί έτσι μία απόφαση την Τρίτη, που ακόμη και αν την καταδικάζει και αποκλειστεί από τα ευρωπαϊκά σαλόνια, κανείς δεν εγγυάται στον ΠΑΟΚ ότι θα πάρει αυτός τη θέση της και θα παίξει στα play off του Champions League κόντρα στη Σάλκε (ομάδα με την οποία κληρώθηκε η Μέταλιστ, την περασμένη Παρασκευή). Μπορεί, επί παραδείγματι, οι Γερμανοί να περάσουν απευθείας στους ομίλους. Αυτό όμως κατ’ εμέ είναι και το κομβικό γεγονός που θα απαντήσει στην ερώτηση που θέτω στον τίτλο…
Αν τιμωρηθεί η Μέταλιστ και τη θέση της πάρει ο ΠΑΟΚ, όπως άλλωστε είναι και το λογικό, τότε πράγματι οι δύο συνεχόμενες σφαγές του ΑΠΟΕΛ με τη Μάριμπορ και το περιστατικό των Θεσσαλονικέων με τη Φενέρ, θα αποτελούν -στη σκέψη μας- καθαρές συμπτώσεις. Αν παρά ταύτα είτε δεν τιμωρηθεί η Μέταλιστ είτε δεν ευνοηθεί ο ΠΑΟΚ από την τιμωρία της, ίσως η φάβα να έχει κάποιον λάκκο… Ίσως, γιατί και πάλι κανείς δεν θα μπορεί να κάνει λόγο, με σιγουριά, για δόλο της UEFA ή του CAS προς την Ελλάδα, διότι ακόμη και η πιο τρελή θεωρία συνομωσίας, ακόμη κι αν είναι μόνο τέτοια, είναι λογικοφανής. Θα είναι πάντως απόλυτα δικαιολογημένο να πιστέψει κανείς ότι η Ευρώπη έχει στην μπούκα την χώρα και στον τομέα του ποδοσφαίρου, εξυπηρετώντας -και μέσω αυτού- τα πολιτικά της συμφέροντα.
Υ.Γ. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έκανε 1.5 χρόνο να βρει στόχο σε σουτ έξω από την περιοχή, ο Μίροσλαβ Στοχ βρήκε με τη δεύτερη… στόχ-ο.
Έγραψε ... ο Βασίλης Μαυρόπουλος: 


ChL: Εν αναμονή των σπουδαίων
Η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: Μέρος Α’ (1899-1940)
Η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: Μέρος Β’ (1941-1980)
Η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: Μέρος Γ’ (1981-2012)
Μας μπερδεύει

Στη δύση του Μάρτη…
Η ηρεμία του Ιβάν
Το παραμύθι είχε και δράκο
Ο… καλύτερος Έλληνας προπονητής
Επτά σημεία σε μια εβδομάδα

Πιστόριους ή… Πιστόλιους
Η καλή μας κληρωτίδα…
Λείπει ο Κούδας!
Πεπ, ήρθε η ώρα για αποδείξεις…
Ομαδικώς για το τρελάδικο




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πιστόριους ή… Πιστόλιους

Η ειδωλοποίηση συνιστά ένα μεγάλο λάθος, από το οποίο δεν μαθαίνουμε οι άνθρωποι, το επαναλαμβάνουμε, γίνεται κάτι που δεν περιμένουμε, απογοητευόμαστε, λέμε πως δεν θα χρίσουμε ξανά στο μέλλον κάποιον άνθρωπο πρότυπο, υπόσχεση που δεν κρατάμε και φτου και από την αρχή.

Ντέρμπι με τα όλα του

Με 3-3 έληξε το ντέρμπι στο Merseyside, με την κόντρα του Μιραλάς (που σκόραρε αλλά, γλύτωσε και την αποβολή του με κόκκινη κάρτα) με τον Σουάρεζ, να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας ...

Πεπ, ήρθε η ώρα για αποδείξεις…

Για τον Πεπ Γκουαρδιόλα δεν έχω άποψη, γράφει ο Βασίλης Μαυρόπουλος , είμαι μπερδεμένος πώς το λένε; Πολυνίκης στην Μπαρτσελόνα, με δύο Champions League, τρεις κατακτήσεις Primera Division και δύο Copa del Rey. Βάσει τίτλων, με άλλα λόγια, είναι ο καλύτερος όλων τα τελευταία χρόνια.